Masterclass: Make it fly
In de masterclass Make it Fly daagt fotograaf Sjoerd Knibbeler uit om te onderzoeken door als een uitvinder aan de slag te gaan: door iets te laten vliegen.

Wat dat is en hoe, is aan de deelnemer. Daarnaast gaat het om het in beeld brengen van dat proces: het maken van de constructie is minstens zo belangrijk als vliegende resultaat.

De wens om te vliegen bestaat waarschijnlijk al zo lang als mensen kunnen dromen. In de Griekse mythologie wordt de vliegende mens voor het eerst beschreven in het verhaal over Icarus en Daedalus. Vader en zoon proberen van het eiland Kreta te ontsnappen met zelfgebouwde vleugels van was en veren. Daedalus waarschuwt zijn zoon Icarus om niet te hoog te vliegen, zodat de was in zijn vleugels niet zal smelten door de warmte van de zon. Icarus negeert de waarschuwing en stort in zee neer: Hoogmoed komt voor de val. 

Vliegen spreekt tot de verbeelding. In feite probeer je je menselijkheid te ontstijgen en in de poging om dat te bereiken verliezen velen de realiteit uit het oog. Maar wat is die verbeelding dan precies? En waarom is die zo sterk dat mensen hun leven wagen om te kunnen vliegen? Herken je die drang als fotograaf? Hoever ga jij voor het maken van die ene foto?

I-Ae-37, Paper Planes, 2014 © Sjoerd Knibbeler

DE MASTERCLASS 
Het werk van Sjoerd Knibbeler (1981) staat centraal in de masterclass. Redacteur Merel Bem gaat met hem in gesprek over zijn werk en galeriehouder Robert Jan Verhagen vertelt over zijn rol als galeriehouder ten opzichte van beginnende kunstenaars.

Zijn werk concentreert zich op het visualiseren van onzichtbare natuurlijke fenomenen als de wind, de beweging van lucht en klimatologische omstandigheden. Knibbeler creëert een wereld waarin hij zijn eigen logica volgt en waarin associatieve relaties en verbeelding een belangrijke rol spelen. Hij laat zich inspireren door onderwerpen als vliegen, vliegtuigen, aerodynamica en klimatologie. Knibbeler’s recente tentoonstelling in Foam 3h, Digging Up Clouds brengt verschillende projecten die Knibbeler binnen deze thematiek maakte bij elkaar. 

Knibbelers praktijk kan als ‘geconstrueerde fotografie’ gedefinieerd worden, de constructie van allerlei zelf bedachte en gecreëerde objecten vindt voornamelijk in de studio plaats. Hier simuleert hij wind, wolken of een tornado en experimenteert hij met fragiele constructies in uiteenlopende materialen als plastic, papier en mdf. Voorafgaand aan het bouwen en experimenteren, gaat hij echter als een onderzoeker te werk. Hij bezoekt uiteenlopende locaties en ondervraagt specialisten uit de wetenschap, luchtvaart en bouwkunde.


PROGRAMMA | 25 NOVEMBER

Ochtendprogramma
09:00 Introductie door Maren Siebert, Hoofd educatie Foam
09:30 Merel Bem, redacteur, in gesprek met Sjoerd Knibbeler 
10:15 Robert Jan Verhagen, artistiek directeur LhGWR 
11:00 Kennismaking deelnemers en uitleg opdracht
11:30-13:00 Start Masterclass

Middagprogramma
13:00-13:30 Lunch 
13:30-17:00 Vervolg Masterclass
17:00 Presentatie studenten en feedback
18:00 Afsluitende borrel 

> Nu aanmelden


OVER SJOERD KNIBBELER
Sjoerd Knibbeler studeerde aan de KABK, Den Haag en wordt gerepresenteerd door LhGWR in Den Haag. Zijn werk was te zien tijdens Unseen Photo Fair in 2014. Dit jaar was Sjoerd Knibbeler de winnaar van de prestigieuze Grand Prix du Jury Photographie tijdens de 30e Festival International de Mode & de Photographie in Hyères.

OVER MEREL BEM
Merel Bem studeerde Kunstgeschiedenis in Amsterdam en New York. Sinds 2000 schrijft ze over fotografie, beeldende kunst en kleding voor de Volkskrant en diverse mode-, interieur- en opiniebladen.

OVER ROBERT JAN VERHAGEN
Robert Jan Verhagen is artistiek directeur van LhGWR, een tentoonstellingsruimte die zich bevindt aan de rand van de roemruchte Haagse Schilderswijk, een omgeving die sterk in opkomst is. Met lens-based media als kader voor haar programmering heeft LhGWR een uitgesproken interesse in fotografie. Speerpunt in het beleid van LhGWR is talentontwikkeling, waarbij de organisators een belangrijke rol vervullen.


AANMELDEN
Foam organiseert Masterclasses voor excellente studenten aan kunstacademies. De masterclass kost €100,- en bevat een volledig verzorgd programma, inclusief lunch en informele afsluitende receptie in aanwezigheid van de deelnemers. Het is gebruikelijk dat academies 50% van het deelnamebedrag vergoeden, maar we raden je aan dat op voorhand te controleren bij de academie waar je aan verbonden bent. 

Wil jij meedoen aan deze masterclass of wil je één van je studenten laten deelnemen? Meld je dan aan via het reserveringsformulier. Wil je nadere informatie of heb je vragen over andere mogelijkheden tot deelname, dan kun je contact opnemen met Maren Siebert, Hoofd educatie Foam via maren@foam.org.

explore connections

Masterclass: Make it fly