Click here to open

Foam Lab 2011

Foam Lab 2013

Hieronder een samenvatting van de evenementen van Foam Lab 2011.

 

#1 COUP, The last 24 hours of ANTI PHOTO JOURNALISM.

Op woensdag 8 juni neemt Foam Lab tijdens haar eerste evenement Coup de laatste 24 uur van de tentoonstelling Antiphotojournalism over. Samen met gastsprekers, fotografen, bloggers en kunstenaars geeft Foam Lab een nieuwe draai aan de tentoonstelling. Vanaf 08.00 uur kun je aanschuiven bij het ontbijt en je laten meenemen in de wereld van fotojournalistiek tot aan de laatste borrel om middernacht.

Vanaf middernacht was de opbouw van Coup online te volgen. Foam opende haar deuren 's ochtends vroeg met een ontbijt om samen met Hans Aarsman de krant van die dag met bezoekers door te nemen. De hele dag vonden er activiteiten plaats die de bezoeker een andere kijk gaven op de tentoonstelling. Zo kon je krantencollages maken met Joost Stokhof, een dialoog aangaan met fotojournalist Arie Kievit (winnaar van de Zilveren Camera '10) of schrijfster Sanne Rispens (Hard // Hoofd) en waren er lezingen van Dirk-Jan Visser (winnaar van de Zilveren Camera '10). Gedurende de hele dag kon je speciale rondleidingen volgen door gasten als Erik Vroons (Hoofdredacteur GUP Magazine) en Rogier Klomp (thisispropaganda.com).

Datum: woensdag 8 juni 2011, 00.00-24.00 uur
Locatie: Foam
Bezoekersaantal: 562

#2 FLICKR OP, Foam is your social network

Het tweede evenement van Foam Lab centreert zich rondom sociale media. Waarom zitten we wel 3 uur per dag achter Facebook en niet 3 uur per dag in Foam? Met dit evenement wil Foam Lab de online sociale netwerken naar het offline, fysieke museum brengen. Foam is voor één avond jouw sociale netwerk.'

Tijdens het evenement Flickr Op neemt Foam Lab de bezoeker op een speelse manier mee naar het grijze gebied tussen realiteit en sociale media. Bezoekers konden zichzelf tijdens dit evenement in Facebook 'greenscreenen', een live Farmville (Foamville) bezoeken, zichzelf ontpoppen tot een Anton Corbijn-Rockster, en hun eigen social media badge maken. De bezoeker kon met speciale stickers laten zien wat hij of zij 'liked', twitteren met de tweetbirds en beroemde internet celebrities ontmoeten zoals de Nyan Cat. Ook werden de beste foto's van de Foam Lab Flickr wedstrijd vertoond. Met de 'Social-to-do-list' kon je, door het vervullen van opdrachten zoals een portret laten maken, live vrienden maken en samen met je Mutual Friends een Social Cocktail drinken. Iedereen die het antwoord wilde vinden op de vraag waarom we allemaal verslaafd zijn aan sociale media, kon meepraten tijdens het debat van Happy Chaos en Willem Popelier.

Datum: 26 augustus 2011, 19.30-01.00 uur
Locatie: Foam
Bezoekersaantal: 420

#3 STILL/LIFE

Still/Life is de titel van de tentoonstelling die het werk behelst van verschillende Nederlandse fotografen met de nadruk op conceptuele fotografie. Foam Lab verzotde hiervoor de randprogrammering. Door middel van online blogposts en korte documentaires van fotografen die werk in de tentoonstelling hebben hangen, geeft Foam Lab verdieping voor hun eigen doelgroep. Drie verschillende visies zijn toegevoegd aan de tentoonstelling in de vorm van blogposts met ieder een eigen thema. Daarnaast zijn er korte documentaires te zien over Jaap Scheeren, Anne de Vries en Blommers & Schumm.

Datum: 9 september-26 oktober 2011
Locatie: online

#4 TALENTSHOW

Foam Lab neemt zaterdagavond 5 november de dependance van Foam op de Vijzelstraat over met het evenement 'Talent Show' tijdens de Amsterdamse Museumn8. Een plek waar jong talent aanbod komt en jongeren hun eigen talent kunnen komen ontdekken. Op hetzelfde moment is de tentoonstelling Talent te zien van Foam. Foam Lab maakt deze expositie één nacht lang een interactieve show voor de bezoeker.'

Tijdens de 'Talent Show' werden Instant foto's van de bezoeker gemaakt, waarop deze zijn of haar talent op kon schrijven en deze aan een heliumballon kon hangen. Gedurende de avond kon je door alle polaroids heenlopen en lezen wat voor talent er allemaal aanwezig was. Tijdens deze avond waren er optredens van jong Amsterdams muziektalent. Tijdens de Youtube-disco konden de bezoekers zelf hun favoriete nummer aanvragen en uit hun dak gaan met hun favoriete clips. Loungen kon je in de speciale loungehoek waar je vanuit een ander point of view naar de tentoonstelling kon kijken.

Datum: zaterdag 5 november 2011
Locatie: &Foam
Bezoekersaantal: 1655

#5 What's Next? The future of the Photography Museum - Brand Lab

Foam vierde in 2011 haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Foam onder de naam What's Next? Gedurende haar jubileumjaar heeft Foam de vraag 'what's next?' op verschillende plekken en aan verschillende mensen gesteld wat resulteerde in een tentoonstelling in Foam. Foam Lab voegde aan deze tentoonstelling hun eigen visie over The Future of the Photography Museum toe. Met de tentoonstelling Brand Lab gaven zij in Foam 3h hun visie over het fenomeen branding. Tijdens de opening werd er in de bovenzaal van Foam een nieuw product gelanceerd: de Foam Mok. Met de mok als het ultieme souvenir gaat Foam Lab in op het onderwerp 'museum als merk'. In een tijd waarin musea steeds meer cultureel moeten ondernemen stelt Foam Lab tijdens de vraag: hoe ver kan het merk Foam gaan? In hoeverre mag/kan/wil een museum zichzelf 'verkopen'? Om deze vraag op scherp te stellen werden bezoekers van de tentoonstelling ondergedompeld in het merk Foam.

Ook was er een korte documentaire (mokumentary) te zien over de mok als ultiem museumsouvenir. Fotografen Blommers & Schumm maakten van deze museummok een fotoserie die op posterformaat te koop was in de museumshop. De mok zelf was tijdens de tentoonstelling niet te koop.

Datum: 5 november-7 december 2011
Locatie: Foam
Bezoekersaantal: 25.955 (totaal aantal bezoekers Foam tijdens 'What's Next')

#6 Brand Night

Tijdens Brand Night, het laatste evenement van Foam lab werd het concept van What's next, het museum als merk, nog een stap verder getrokken. Tijdens deze avond kon je alles wat wit was meenemen naar het museum, om het Foam Lab te branden of te laten branden door één van de kunstenaars; I am Kat, Sanny van Loon, Mary and the Locks, Marina Tadic of Astrid Florentinus. Al je gebrande producten kon je professioneel laten fotograferen in een speciaal daarvoor ingerichte studio. Daarnaast kon je deelnemen aan de discussie 'hoever mag een museum gaan in het vercommercialiseren van zichzelf?'

Datum: 9 september-26 oktober 2011
Locatie: Foam
Bezoekersaantal: 210


info